Gå til hovedinnhold
Alle samlingerFunksjoner i Unlisted
Aksje- og opsjonsprogram

Incentiver teamet med aksjer og opsjoner, enkelt og trygt

Børge Østrem avatar
Skrevet av Børge Østrem
Oppdatert over en uke siden

Introduksjon

Få ting kan måle seg med å gjøre de ansatte til eiere nå det kommer til å øke motivasjon og bidrag til at bedriften skal lykkes.

Med Unlisted kan du enkelt gi de ansatte tilgang til aksjer uten at bedriften tar unødig risiko, samtidig som du beholder god oversikt.

Denne artikkelen viser deg hvordan du raskt og enkelt kan designe aksjeprogram, utstede aksjer til de ansatte eller andre bidragsytere og deretter holde orden på alt.

Skaff deg en fullmakt (pool)

For å gjøre det formelt riktig, samt redusere det administrative og formelle arbeidet med å utstede nye aksjer anbefaler vi at daglig leder får fullmakt fra styret og generalforsamling til å utstede et antall aksjer til bestemte formål.

I portalen kan dette registreres ved å opprette en pool. En pool er et antall aksjer som kan trykkes opp ved behov, av en gitt aksjeklasse, ofte med formål om å incentivere folk til å bidra til bedriftens utvikling og mål. Vanligvis benyttes det til ansatte, rådgivere og styret.

En fullmakt kan også gis fra en aksjonær om å selge ett antall aksjer til ansatte ved behov. Da velges denne aksjonæren som kilde (source) ved opprettelse av en pool. Da trykker man ikke nye aksjer, men allokerer eksisterende aksjer.

PS: En fullmakt fra Generalforsamlingen kan formel sett bare være gyldig i to år. Det er god praksis å fornye denne på generalforsamlingen. Fullmakten skal registreres i Brønnøysundregistrene.

Opprett program

En pool benyttes når en oppretter programmer. Et program kan ses på som en mal for utstedelse av incentivavtaler. Her setter man et budsjett på hvor mange aksjer som kan benyttes i programmet. Man setter også opptjenigsregler og andre betingelser som vil gjelder for alle avtalene som gis ut via programmet.

Disse programmene danner grunnlaget for avtalene som skal tildeles under dette programmet. Det er fortsatt mulig å endre betingelser per person når man sender ut selve avtalene.

Det finnes to typer program: Bundne aksjer (RSA) og opsjoner.

Velg hvilken fullmakt (pool) programmet skal knyttes til.

Velg programtype og fyll inn betingelsene.

Exercise price er utøvelsesprisen mottakeren må betale per aksje ved utøvelse.

Purchase price per option er prisen mottaker må betale for å få opsjonsavtalen (er vanligvis kr 0,-).

Utløpsdato fra tildelingstidspunkt. Sett denne langt nok inn i fremtiden til at mottaker har anledning til å utøve. Mellom 5 og 10 år passer de fleste.

PS: For opsjoner for startups kan man sette maks 10 års utløpsdato. Det anbefaler vi som et utgangspunkt dersom man ønsker å optimalisere lengden man kan ha en skattegunstig ordning.

Deretter setter en betingelser for opptjening (vesting). Her kan en velge tidsbasert, milepælsbasert eller begge.

Aksellerert opptjening indikerer om avtalen sees på som fullt opptjent i tillfeller der selskapet blir solgt før opptjeningen er ferdig.

I siste steg av programopprettelsen får du en oppsummering, og kan laste opp dokumentasjon om ønskelig, typisk styreprotokoll.

PS! Betingelsene som settes i programmet kan overstyres for hver enkelt avtale, men husk at det da blir vanskeligere å holde oversikten hvis en har mange avtaler.

Bunde aksjer (RSA)

Bundne aksjer er når en får kjøpe aksjer ved anvtaleinngåelse, men hvor det er betingelser/restriksjoner knyttet til eierskapet som forsvinner med tiden. Gjerne omtalt som omvendt opptjening eller "reverse vesting".

I praksis betyr dette at hvis en bryter eller avslutter avtalen vil alle eller deler av aksjene kunne tilbakeføres til firmaet eller den som solgte aksjene originalt.

Opsjoner

Opsjoner gir mottaker rett, men ingen plikt, til å kjøpe aksjer til avtalt pris på et senere tidspunkt. Som oftest er det opptjeningstid knyttet til opsjoner. Og først når opsjonene er opptjent kan en utøve (kjøpe aksjer). Merk at opsjoner for startups krever at en forholder seg til reglene for opptjening satt av myndighetene (og andre krav) for at disse skal være gyldige og gi skattefordeler.

Hold oversikten

Under menypunktet Incentives Agreements får en oversikt over aksjeeiere og opsjonsholdere som har en opptjeningsplan. Her ser en status på avtalene, hvor langt en er kommet på opptjening, start, stopp og utløpsdato med mer.

Ved å gå inn på hver enkelt avtale får du som administrator se samme informasjon som mottaker av avtalen.

Skjermbildet er inndelt i seksjoner, først en oppsummering og deretter de ulike programmene bedriften har og avslutningsvis alle enkeltstående avtaler som ikke er knyttet til et program.

Utsted aksjer og opsjoner

Ved å trykke på pluss-knappen under et program kan en legge til en ny avtale til programmet. En person kan ha flere aksje- og opsjonsavtaler. Programmet styrer avtaletype (RSA/opsjon).

Du får da opp en oversikt over betingelsene som gjelder for det valgte programmet, hvor mange aksjer som er tilgjengelig av de som er avsatt til bruk i programmet samt hvilke personer som allerede har avtaler.

Hvis du har en avtale med noen som allerede er inngått, og du vil legge den inn i portalen velger du "Add existing agreement". Om du vil opprette en ny avtale og sende til signering velger du "Add new agreement".

I sidepanelet som dukker opp vil du bli bedt om å:

1. Søke opp aksjonær eller legge inn ny

2. Legge inn dato om opsjonene/aksjene med pris og antall.

3. Velge opptjeningsbetingelser og dato for oppstart (delvis utfylt fra programmet, men kan overstyres ved behov)

4. Legge inn betingelser for hva som skal skje med opsjonene i forbindelse med oppsigelse.

5. Generere (kun for opsjoner) eller laste opp juridisk avtale/dokumentasjon.

6. Invitere mottaker slik at de kan logge inn og se avtalen i portalen (valgfritt) og eventuelt få dem til å signere digitalt (Selve utsendelsen skjer i et senere steg).

Søk eller legg inn aksjonær, merk at e-post adresse må legges inn hvis du vil sende avtalen til mottaker digitalt.

Legg så inn detaljene om opsjoner/aksjer. Utøvelsespris (exercise price settes normalt lik aksjepris). Kjøpspris (options purchase price) er det mottaker må betale for å motta opsjonen, vanligvis 0 kr.

PS: For å kvalifisere til opjonsordningen for startups med påfølgende skattefordeler, er det et krav om at utøvelsespris ikke er lavere enn markedspris ved tildelingstidspunktet.

En kan også styre hva som skal skje med opsjonene om avtalen brytes, såkalt "post terminiation exercise clause".

For at dokumentasjon skal være tilgjengelig for begge parter er det lurt å legge det inn i portalen. For opsjonsavtaler har du også mulighet for å generere en avtale basert på vår standardmal. Verdiene du har lagt inn i skjemaet vil da plottes inn i den juridiske avtalen.

Med de respektive avkrysningsboksene kan du velge å sende avtalen digitalt til mottaker, og også få den signert digitalt.

Avslutningsvis får en opp en oppsummering, før en sender ut avtalen til mottakerne.

Merk at hvis en har valgt at ledelsene må signere avtalen vil vedkommende få en e-post med instruksjoner om dette. Først etter at leder har signert avtalen vil den bli sendt til mottaker (eksempelvis ansatte). Dette vil fremkomme i statusen i listen over incentivavtaler.