Gå til hovedinnhold
Alle samlingerFunksjoner i Unlisted
Kom i gang med cap table fra Unlisted

Hvordan registrere selskapet sitt og nyte godt av fordelene ved å ha en oversiktelig cap table

Børge Østrem avatar
Skrevet av Børge Østrem
Oppdatert over en uke siden

Innledning

At du leser denne guiden betyr at du vurderer, eller allerede bruker Unlisted til å holde kontroll på aksjer, eiere, aksjeprogrammer og verdipapirer.

I løpet av denne artikkelen får du vite hvordan du enkelt kommer i gang med aksjeeierbok og cap table hos Unlisted. Etterpå har du en felles kilde til sannheten om eierskapet i selskapet og kan dermed slutte å lure på om det er captable_final2.xls eller captable_final2(1).xls som er siste versjon av aksjeierboken - og hvilken var det igjen du sendte til eierne sist?

En har to veier til mål

1. Company with few owners: Den raskeste onboardingen hvor en legger inn nøkkelinformasjon om selskapet samt stiftelsestransaksjonen med tilhørende aksjonærer. Har en flere transaksjoner og aksjonærer kan disse legges inn senere for å få en korrekt cap table.

2. Company with many owners: Komplett onboarding av selskapet med alle aksjonærer og transaksjoner. Etter onboarding har en korrekt cap table i henhold til historikken i selskapet.

Denne guiden tar for seg alternativ 2 ("Company with many owners"), som passer for et selskap med flere eiere og transaksjoner, og hvor en ønsker å få inn komplett historikk under onboarding.

For å komme i gang med cap table i Unlisted følger du disse enkle stegene:

1. Slå opp selskapet etter navn eller org. nummer

2. Legg inn selskapsinformasjon

3. Legg inn aksjonærer

4. Legg inn transakjoner

Når det er gjort har du aksjeeierboken (cap table) inne på plattformen med full oversikt over transaksjoner fra selskapets stifelse og frem til i dag.

Hvor finner jeg transaksjonene mine?

Det er ikke alltid lett å huske hvilke transaksjoner en har gjort tidligere, og detaljer rundt pris, deltakere, dato, tid og aksjonærer.

En kan skaffe seg en viss oversikt ved å søke opp selskapet på www.brreg.no, velge kunngjøringer og se etter Nyregistering i foretaksregisteret og Kapital. For disse selskapshendelsene skal det finnes generalforsamlingsprotokoller og vedtekter med detaljene du trenger. Disse protokollene kan lastes opp i portalen og knyttes til transaksjoner slik at en enkelt finner dem igjen senere.

Onboarding til Unlisted i fire steg

Gå til app.unlisted.ai og registrer deg som bruker. Har du bruker fra før og ønsker å registrere et nytt selskap kan du få frem veiviseren ved å trykke på "Add a new company" på velkomstsiden.

1. Slå opp selskapet

Om selskapet ditt er norskt og registrert i Brønnøysundregistrene kan du søke det opp ved hjelp av navn eller org. nummer. Velg riktig selskap og trykk pilen som peker mot høyre for å gå videre.

Hvis du ikke finner selskapet eller av andre grunner ønsker å legge inn selskapet manuelt trykker du på knappen "Skip import" for å gå videre.

2. Selskapsinformasjon

Hvis du søkte opp selskapet i forrige steg er det kun "Funding capital" (startkapital) og aksjens pålydende som må føres inn. Verdiene finner du i stiftelsesdokumentene og vedtektene til selskapet.

3. Legg inn aksjonærer

Vi henter aksjonærer fra Skatteetaten og Brønnøysundregistrene fra forrige rapporterte Aksjonærregisteroppgave, så det kan være at det ligger inne en del aksjonærer allerede. Sjekk at informasjonen er korrekt og fyll inn det som mangler.

Hvis det er mange aksjonærer som mangler er det mest effektivt å velge "import" og laste ned å fylle inn malen for aksjonærer. Da er det viktig at en ikke endrer på tabellstrukturen og kolonner i Excel-arket, slik at importen fungerer som den skal.

Det finnes to typer aksjonærer, selskap og personer. Dette velges i "ownership type".

Bruk "+Add stakeholder"-knappen for å legge til flere linjer i tabellen.

PS! Det er lurt å legge inn tidligere aksjonærer også, da disse vil knyttes opp til transaksjoner i neste steg.

4. Legg inn transaksjoner

For å ha full oversikt over eierskapet med priser, datoer og historikk må en legge inn transaksjonene som har vært i selskapet.

Er det snakk om mange transaksjoner kan det også her være lurt å bruke import-funksjonen ved å først laste ned malen, fylle den inn og så å laste opp.

Gratulerer, du har nå full kontroll på eierskapet i selskapet! Bruk cap table og transaksjonssiden for å se detaljene for eierstrukturen.

Som neste steg kan du vurdere å legge inn opsjonsavtaler til de ansatte eller konvertible investeringer fra investorer. Du kan også invitere eierne inn i løsningen slik at de selv kan se egne eierandeler, eller til og med full cap table om du vil.